Smart City ontbijtsessie “Toegankelijkheid en Inclusiviteit, lekker belangrijk?!”

21 oktober 2019

Om deelnemers aan de ontbijtsessie aan je voor te stellen hebben we ze een aantal vragen voorgelegd over hun rol en wat je verder van de ontbijtsessie kan verwachten. We wensen je veel leesplezier en hopen je op 29 Oktober te mogen verwelkomen bij de NS op Utrecht Centraal Station.

Wat wordt jouw rol op 29 oktober?

Wietse: Ik mag de leukste rol van de ochtend invullen: moderator!

M&B: Marthe en Bram zijn namens de NS de gastheren voor de ontbijtsessie. Wij zullen de genodigden vertellen wat we binnen NS en ProRail doen m.b.t. toegankelijkheid, en specifiek het toegankelijk reizen met de trein en aanpassingen op het station

Bart: Als ondernemer mag ik apps en technologie ontwikkelen samen met mensen die een visuele of motorische beperking hebben. Dat bevalt enorm goed en ik ben daarom heel blij dat De Slinger mij de kans heeft gegeven deze ontbijtsessie rond dit thema te organiseren. Op 29 oktober moet ik vooral niet in de weg lopen en genieten van de sprekers en kampioen-verbinder Wietse.

Wat betekent Smart City voor jou?

Wietse: De smart city is een middel om te komen tot een duurzame, gezonde, inclusieve en circulaire leef-, woon- en werkomgeving. Om dit te kunnen bereiken is kennis (data), aanpassingsvermogen en communicatie nodig. Dit bereiken we door de Smart City.

M&B: Wij denken hierbij aan duurzame toegankelijkheidsmogelijkheden voor iedereen; een fossiel vrije stad waar je je vrij kunt bewegen, groen, schoon en mensgericht

Bart: De Smart City moeten we met z'n allen op inclusieve wijze maken gebaseerd op principes zoals leefbaarheid & gezondheid, duurzaamheid, circulariteit en sociaal met technologie en data als middel, niet als doel.

Waarom mag iemand deze ontbijtsessie niet missen?

Wietse: De bijeenkomsten van De Slinger zijn inhoudelijk goed. Laat je inspireren! De deelnemers van een hoog niveau. Laat je verbinden!

M&B: hoewel het niet doet vermoeden is toegankelijkheid een sexy en relevant onderwerp. Nederland heeft een voortrekkersrol op het gebied van toegankelijkheid, en door de aanpassingen en projecten die wij vanuit NS en ProRail doen kunnen we zeggen dat 'We change lives'.

Bart: Het onderwerp lijkt voor ondernemers soms misschien nog een ver-van-mijn-bed-show, maar een goede ondernemer zal tijdens deze ontbijtsessie snel kunnen beoordelen waar er kansen liggen.

Wat hoop je dat de deelnemers/gasten 'mee naar huis' nemen'

Wietse: Wat kan, moet en wil ik doen aan de inclusieve leef- en werkomgeving. En dan liefst praktische stappen die je de dag erna kan uitvoeren.

M&B: Dat we trots mogen zijn waar we als samenleving voor staan. Niet alleen voor mensen met een beperking, veranderen we levens. Met toegankelijkheid maken we de wereld voor iedereen beter.

Bart: Wat toegankelijkheid een belangrijke eerste stap is naar Inclusiviteit en dat we er niet alleen samen voor staan maar dat we ook samen gaan doen. Voor mij was het vooral door samen met mensen met "andere talenten" apps en andere toepassingen ontwikkelen die de toegangkelijkheid in leef-, woon- en werkomgeving vergroten.

Welke initiatieven/verbindingen zou je als resultaat van de ontbijtsessie willen zien?

Wietse: 3 type verbindingen: Vraag en aanbod verbinden is natuurlijk fantastisch. Maar in dit geval partijen die elkaar in de aanbodzijde van de markt samen kunnen vinden om te komen tot een mooie propositie of 3. vraagzijde die elkaar inspireert een andere vraag te stellen.

M&B: Dat Utrecht zichzelf neerzet als meest zelfstandig toegankelijke stad van Nederland. Dat we in de hele keten van toegankelijkheid elkaar meer weten te vinden. Er zijn vele partijen die veel doen op het gebied van toegankelijkheid, maar we maken te weinig verbinding met elkaar.

Bart: Ik zou het mooi vinden als ondernemers geïnspireerd raken en elkaar weten te vinden rondom het thema toegankelijkheid en inclusiviteit en dat ze ook daadwerkelijk er iets mee gaan doen. En ja als je het goed invult mag je er ook aan verdienen al hoeft dat niet altijd in de vorm van geld te zijn.

MEER INFO en AANMELDEN