Schutterputjes en cyberspace

29 oktober 2020

Op 6 oktober 2020 was dr. Paul Ducheine te gast bij de Slinger Utrecht voor een lezing over Schuttersputjes en Cyberspace. Professor dr. Paul Ducheine, is hoogleraar Cyberoperaties en brigade-generaal van de Militair Juridische Dienst.

De Kapelzaal van de LiK was de perfecte locatie voor deze presentatie en in de zaal zat een enthousiast en gemengd publiek.

Van ondernemers tot studenten, van medewerkers van Defensie tot ZZP'ers, iedereen hing ruim anderhalf uur lang aan zijn lippen terwijl hij vertelde over het militair recht van cyberoperaties.

Hij vertelde over een verschuiving op het gevechtstoneel van de grond naar het beeldscherm, en de verschillende organen van het ministerie van Defensie die zich hiermee bezighouden. Over macht die verschoven is van olie naar informatie, en de onderlinge strijd om informatie tussen de wereldmachten. We hebben het ook gehad over de gevaren; China, Rusland, Wikileaks, the dark web, social media, en jijzelf als je overal hetzelfde wachtwoord voor gebruikt.

We hebben een korte introductie gehad in de psychologie en hoe mensen op cognitief, fysiek en virtueel niveau beïnvloed worden online. Hoe mensen overgehaald worden tot actie op basis van (des-)informatie en hoe dit steeds sneller en subtieler gebeurt door bijvoorbeeld tweets, trollen en influencers al dan niet in opdracht van overheden met een destabiliserende intentie.

Aan het einde van de lezing was er nog tijd voor een aantal vragen en een inhoudelijke discussie. Na afloop hebben we in de gang van het cellencomplex met een (paddenstoelen-) bitterbal en een drankje op gepaste afstand geproost op een interessant event. En bij thuiskomst snel onze wachtwoorden geüpdatet.

Verslag: Danielle van Dooren