Mooie discussies over gezonde kantoren tijdens het derde Event Betrokken Vastgoed

14 oktober 2018

Afgelopen dinsdag 9 oktober vond alweer de derde editie van het Event Betrokken Vastgoed plaats. De setting, een prachtige serre met overal groen om ons heen, paste perfect bij het thema van de middag.

Onder de titel 'Binnen. Het Nieuwe Buiten' namen vier sprekers hun toehoorders mee in de mogelijkheden van een gezond kantoor. Niet alleen de vele voordelen voor de medewerkers kwamen aan bod, maar ook de financiële kant werd belicht.

Wietse Walinga

'Bij een duurzaam gebouw denken de meeste mensen aan een energiezuinig gebouw', aldus gespreksleider Wietse Walinga van Duurzaam Gebouwd. 'Dat is inderdaad goed voor de omgeving. Maar waar het óók om draait, is een gebouw dat goed is voor de mensen die erin werken. Niet alleen levert dit tevreden en gezonde mensen op, maar ook levert dit meer economische voordelen dan een gebouw dat vooral energiezuinig is.'

Nils Bonder

Hoe dit zo komt, kon hoofdspreker Nils Bonder van CONTENT, het adviesbureau voor commercieel vastgoed van AM Real Estate Development, makkelijk verklaren: 'De grootste kostenpost binnen een bedrijf, is het personeel. Personeel dat minder ziek is en beter presteert levert simpelweg meer op. Los van het feit of je het geld meer wilt laten wegen dan het welzijn van je werknemers is het bijzonder interessant om je te verdiepen in maatregelen om de werkvloer zo gezond mogelijk te maken.'

Mireille Langendijk

De volgende drie sprekers lieten zien op welke manier je het binnenklimaat positief kunt beïnvloeden. Architect Mireille Langendijk ging in op het inzetten van Biomimicry en Biophilia bij het ontwerpen en inrichten van een kantoor. 'Als je rekening houdt met het feit dat mensen zich het best voelen in een natuurlijke omgeving, dan maak je ineens andere keuzes bij het ontwerpen of inrichten van een gebouw.'

Tom Koenderman

Tom Koenderman, oprichter van Cloud Garden, nam het publiek mee op een reis langs getallen en grafieken over de luchtkwaliteit van een ruimte. Die is veel belangrijker dan we doorgaans denken, zeker nu we ons gemiddeld 90% van de tijd binnen begeven. Tom pleit voor datagedreven systemen die niet alleen de luchtkwaliteit meten, maar ook meteen verbeteren. Dat is minder ingewikkeld dan het klinkt!

Govert Flint

Tenslotte bracht Govert Flint, oprichter van Enrichers, beweging in de tent. Want beweging is de sleutel tot welzijn, zoals naar voren komt in verschillende studies. Daarnaast blijken onze hersenen het best te werken in 'verrijkte omgevingen'. Waar de een zich beter kan concentreren als hij aan een 'friemeltafel' werkt, voelt de ander zich beter op een wiebelstoel. Govert gaf mooie voorbeelden die hij voor Schiphol en NS heeft gemaakt.

Al met al is het allemaal zeer het overdenken waard. Dat bleek ook tijdens de borrel met fijne hapjes aan het eind. Er werd goed gediscussieerd over de toepassing van gezonde kantoren. Wij danken Karima Benali van How Are You Growing? voor de organisatie van deze inspirerende middag. En natuurlijk ook de sprekers en de dagvoorzitter. Verder veel dank aan alle aanwezigen!