Een goed gesprek onder het genot van een biertje

27 februari 2019

Afgelopen dinsdag 19 februari kwamen verschillende ondernemers, bedrijven en organisaties samen in het Werkspoorcafé De Leckere om te praten over circulaire economie. Na twee sprekers en een uitleg over de brouwerij liepen we met zijn allen naar brouwerij De Leckere voor een rondleiding door eigenaar Eric Odenwald.

"Het vermogen om iets nieuws te scheppen dat waardevol genoeg is om toegepast te worden."

Docent en onderzoeker aan de Hoge School Utrecht opende de middag met een presentatie over Creatief en Circulair Maakgebied. Evert-Jan Velzing onderzoekt, samen met studenten, de mogelijkheden van circulaire economie in het Werkspoorgebied. Een belangrijk aspect in de presentatie was wat nou precies de definitie van circulaire economie is. Zonder duidelijke definitie kunnen we het immers niet goed begrijpen. Helaas is circulariteit moeilijk te definiëren. Evert-Jan hield het op "het vermogen om iets nieuws te scheppen dat waardevol genoeg is om toegepast te worden."

"Niet slopen maar hergebruiken!"

Na de presentatie van Evert-Jan kwam Gabrielle Muris aan het woord. Zij is gebiedsontwikkelaar ingehuurd door Overvecht Vastgoed om het Werkspoorkwartier te (her)ontwikkelen. Met een passie voor ontwikkelen nam Gabrielle ons mee in haar verhaal over de geschiedenis van het Werkspoorkwartier en hoe nu verder.

Samen met verschillende mensen werkt zij aan de toekomst van het Werkspoorkwartier. Een mooi voorbeeld hiervan is het Werkspoorcafé. De vroegere spuiterij is nu toegankelijk voor ieder om te genieten van voornamelijk bier van Brouwerij De Leckere. Gabrielle streeft voor het niet slopen maar hergebruiken van gebouwen en materialen.

Aardgasvrij bier

Als laatste spreker vertelde Eric Oldenwald over zijn brouwerij op het Werkspoorkwartier. De Leckere brouwt biologisch bier in één van de gerecyclede gebouwen. Voor de afsluitende bierproeverij kregen wij een rondleiding door de brouwerij. Trots stond Eric op een bierkratje te vertellen hoe het eraan toe gaat in de brouwerij en dat De Leckere bovendien het eerste aardgasvrije biertje heeft gebrouwen.

Vanuit de brouwerij liepen we met zijn allen terug om de avond af te sluiten met goede gesprekken en een heerlijk glas De Leckere.