Congrestival 12 maart 2019

28 november 2018

Stichting No Limits en Stichting De Slinger Utrecht organiseren op 12 maart 2019 een Congrestival met als thema 'Diversiteit en inclusie in Utrecht'. Dinsdag 20 november jl. kwamen kandidaat ​studenten met een migratieachtergrond en werkgevers bij elkaar om te praten over diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. Met als voornaamste doel het ophalen van inhoudelijke en organisatorische aandachtspunten voor het Congrestival in maart ​2019​.

Diversiteit en inclusie zijn de toekomst van onze economie. Zeker in Utrecht. Hoe kunnen we als werkgevers en jongeren daar samen vorm aan geven? Wat hebben we nodig? Wat moeten we bevorderen en ondersteunen? Deze en andere onderwerpen kwamen aan de orde in een groepsdiscussie.

Na het openingswoord van Hans Pieters, voorzitter Stichting No Limits, kwam, onder leiding van Alan Grommers, fondsmanager bij Ondernemersfonds Utrecht, een aantal stellingen aan bod. ​De stellingen ​die het meest tot gesprek uitnodigden, gingen over ​positieve discriminatie, anoniem solliciteren, referral recruitment en ​netwerken. Veel jongeren lijken zich ​nog​ niet bewust te zijn van de kracht van een netwerk. "Ze geven pas wat om een netwerk als het op korte termijn iets oplevert. Er wordt niet gekeken naar de langere termijn." Aldus een HBO student ​die ontdekt heeft wat netwerken kan opleveren.

Daarbij zijn netwerken vaak niet divers genoeg. Het is menseigen dat we mensen met dezelfde​culturele​ kenmerken, achtergrond en interesses opzoeken. Dit zorgt er vaak voor dat ​de ​netwerken weinig verschillende achtergronden bevatten.

Programmamanager Diversiteit & Inclusiviteit bij ProRail kaartte het onderwerp 'referral recruitment' aan; het zoeken van nieuw talent in je eigen netwerk. Uit comfort zoeken bedrijven ​nieuwe werknemers uit hun eigen netwerken. Dit levert talenten op maar zorgt niet voor beweging omtrent diversiteit. Hoewel de nood nog niet heel hoog is bij ProRail, merken ze wel dat het niet lang meer zal duren voor ze een tekort hebben aan technisch talent. ProRail staat hier niet alleen in. ​Ook ENGIE heeft, hoewel zij 'best wel divers' zijn, te maken met een tekort aan technisch talent.

Naar aanleiding daarvan werd de stelling 'Stoppen met refferal recruitment' aangedragen. Veel aanwezigen waren het hier mee eens​​. HR adviseur van Philadelphia Zorg ziet het als een kans om talenten te vinden die je normaal niet zou benaderen. Ook geeft hij aan dat het niet alleen bij recruitment vandaan moet komen. Hier wordt mee ingestemd; het is belangrijk dat je als team je krachten bundelt om de balans te vinden tussen de kracht van het netwerk en het realiseren van diversiteit binnen je bedrijf.

Een idee om deze balans te vinden is het meer divers maken van netwerken. Niet alleen het netwerk van bedrijven, maar ook het netwerk van jongeren kan meer divers. Bij de start van No Limits hadden jongeren het idee dat ze niet in aanraking komen met mensen waar ze niet mee in het netwerk zitten. Er worden problemen ervaren bij het uitbreiden van het eigen netwerk. ​Dit geldt ook voor de werkgevers.

No Limits en De Slinger Utrecht zetten zich in om het uitbreiden van de eigen netwerken makkelijker te maken. Door middel van het Congrestival stellen zij jongeren en werknemers op een laagdrempelige manier aan elkaar voor. ​Het Congrestival op ​12 maart 2019 is gericht op ​het bevorderen van een diverse en inclusieve arbeidsmarkt waarbij kennis en methodieken besproken en gedeeld zullen worden via gastsprekers en professionals en concrete workshops. Stages en vacatures ​zullen worden aangeboden​. ​Werkgevers komen naar het Congrestival met stageplekken en vacatures, jongeren komen erheen met deskundigheid en interesse.

No Limits en De Slinger Utrecht gaan verder met de voorbereidingen van dit Congrestival i.s.m. met een aantal werkgevers, jongeren en organisaties.