Proef de circulaire economie

De Slinger Utrecht organiseert de bijeenkomst Proef de circulaire economie in het Werkspoorkwartier bij bierbrouwerij de Leckere.

Programma

Dinsdag 19 februari 2019 van 16.00 tot 18.30 uur:

15.45 - 16.00 Inloop en welkom
16.15 - 16.35 Werkspoorkwartier, creatief en circulair maakgebied?
Evert-Jan Velzing, Hogeschool Utrecht
16.35 - 16.55 Circulaire herontwikkeling
Gabriëlle Muris, Erfgoed Werkspoor Utrecht
16.35 - 17.00 De aardgasvrije bierbrouwerij
Eric Odenwald, Brouwerij De Leckere, partner De Slinger Utrecht
17.00 - 18.30 Bierproeverij

Creatief circulair maakgebied

Utrecht wil het binnenstedelijk bedrijventerrein Werkspoorkwartier herontwikkelen. Uit de ontwikkelingsvisie voor dit gebied van 2012 wordt duidelijk dat het kwartier wordt gezien als een vestigingsplaats voor de creatieve industrie. Sinds 2017 proberen lokale ondernemers dit gebied te ontwikkelen tot een 'creatief circulair maakgebied', onder meer via eigen investeringen en subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Maar wat is dat, een creatief circulair maakgebied? Eigenlijk is het best eenvoudig: een plek voor ondernemers die wat maken en dat op een duurzame wijze willen doen. Dat betekent dat er niet alleen duurzame of circulaire initiatieven moeten komen, maar dat deze manier van werken ook voordelen en werkgelegenheid biedt voor het hele gebied, de omliggende buurten en zelfs de hele stad. Evert-Jan vertelt je er meer over!

Werkspoorkwartier

Onlangs heeft het Werkspoorkwartier de Circular Economy Award 2018 gewonnen. Het Werkspoorkwartier is een binnenstedelijk bedrijventerrein in de stad Utrecht dat afgelopen jaren is doorontwikkeld tot een creatief en circulair maakgebied. Door de groei van het aantal creatieve ondernemers in het gebied, de herontwikkeling van industrieel erfgoed en de toenemende maatschappelijke urgentie rondom duurzame stedelijke ontwikkeling is bottom-up een proces ontstaan waarmee ingezet wordt op de transformatie van Werkspoorkwartier tot creatief en circulair maakgebied.

Het Werkspoorkwartier is volgens de jury een initiatief dat de pioniersfase ruim voorbij is, en nog steeds vol circulaire ambities zit, wat leidt tot een lange-termijnwaardecreatie. De jury is bovendien erg te spreken over de wijze waarop het project de buurt bij haar activiteiten betrekt en zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale materialen. En terechte winnaar, volgens de jury. Gabriëlle vertelt je er meer over!

Brouwerij DeLeckere

Bierbrouwerij De Leckere is net verhuisd van De Meern naar Het Werkspoorkwartier in Utrecht. De verhuizing was nodig vanwege de groei van het bedrijf.

Uiteindelijk is de capaciteit twee keer zo groot als de capaciteit in de Meern. Daarmee komt de eindteller straks op een productie van 2 miljoen liter bier per jaar. Daarna is verdere groei ook nog mogelijk.

Naast het vergroten van de capaciteit maakt de bierbrouwerij nog een grote verandering door. Als eerste brouwerij van Nederland en één van de weinige in Europa gaat de brouwerij volledig elektrisch produceren en daarmee van het gas af. Ter ere van deze gelegenheid wordt eind van dit jaar een 'white IPA' bier geïntroduceerd waar de sticker 'Aardgasvrij' op is geplakt.

Om nog verder te verduurzamen zijn er ook nog ruim 1100 zonnepanelen op het dak en gaat de brouwerij alle warmte en koude in de fabriek hergebruiken. De brouwerij probeert daarmee, naast het uitsluitend produceren van biologische bieren, zo min mogelijk het milieu te belasten. Bierliefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen straks ook zelf een kijkje nemen. De gasten van De Slinger Utrecht mogen als eerste de circulaire economie 'proeven' in de nieuwe brouwerij. Eric vertelt je er meer over!

Locatie

Brouwerij De Leckere
Schaverijstraat 15
3534 SA Utrecht

Reservering

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst.